Skocz do zawartości

Importowanie zamówień z Subiekta GT

Polecane posty

A ja w sumie już nie widzę jak to eksportujesz z SELLO NX to SUBIETKA GT, ale może da się to radę wyeksportować od razu dużymi literami za pomocą modyfikatora? Ew. jak wrzucisz screen z okna eksportu to może razem rozkminimy?

Ja myślę o modyfikatorze:

[upper(SYMBOL)] on powinien wysyłać do SUBIEKTa GT wielkimi literami wszystko co napisane innymi niż wielkie.

6 godzin temu, HotKey . napisał:

A ja w sumie już nie widzę jak to eksportujesz z SELLO NX to SUBIETKA GT

Odwrotnie, integrator wrzuca zamówienie ze sklepu internetowego do Subiekta GT, a potem importuję to do Sello, bo Subiekt jest w nim jednym z kont integracji (nie tylko jako program księgowy, ale źródło zamówień). W przypadku zamówień z Allegro/Empiku droga jest odwrotna, najpierw Sello ściąga zamówienia, a potem robi ZK w Subiekcie GT. 

Dowcip polega na tym, że to działało latami, a nagle po aktualizacji przestało i taki błąd jak na zrzutach podejrzewam. Co ciekawe właśnie wskoczyło zamówienie od starszego klienta i wszystko przyszło ok, więc problem dotyczy tylko nowych kont klientów zakładanych w Subiekcie. Wcześniej honorował małe litery w symbolu, a teraz tworzy zamówienie z małymi literami symbolu, a następnie tworząc klienta przerabia symbol na duże i ma dwuznaczne informacje, co pokazałam na zrzutach (albo znów ja coś zmieniłam i zapomniałam już gdzie 🤔). 

W dniu 7.04.2026 o 22:51, Anna Smolarska napisał:

Proszę zwrocić uwagę na symbol klienta. W Subiekcie zamówienie ma klient_15723, natomiast w bazie juz przerobione na KLIENT_15723

To jest kwestia wyświetlania w oknie kontrahenta w Subiekcie, wyświetla on symbol wielkimi literami. Natomiast w samek bazie jest zapisane małymi.

Jeśli w czymś to przeszkadza to już do zespołu Subiekta GT trzeba zgłosić.

W dniu 8.04.2026 o 15:41, Anna Smolarska napisał:

Znalazłam połowiczne rozwiązanie, by móc pracować, ale to nie załatwia problemu

Ale na czym polega problem dokładnie? Co nie działa?

Godzinę temu, Bartosz Rosa napisał:

Ale na czym polega problem dokładnie? Co nie działa?

Nie da się wystawić paragonu, faktury, nie da się wygenerować etykiety na Pocztę, no nic się nie da, bo okna są puste. Wrzuciłam mnóstwo screenów, nie ma nabywcy, nie ma danych nabywcy, nie ma email-a. Zamówienie zostaje jakby odcięte od bazy Subiekta i jest taka wydmuszka w Sello. Poniżej zamówienie, gdy jest nowy klient i zamówienie zostało pobrane do Sello. Małe litery w symbolu i taki tego efekt. 

Beznazwy-1.jpg.acbe35976daaca6ec6e9381bee1ac266.jpg

To samo zamówienie (już zakończone), gdy je przerobiłam po swojemu. Gdy klient w Subiekcie dostał duże litery i ponownie przypisałam tego klienta do zamówienia i ponownie pobrałam dane, to wszystko wskoczyło na miejsce:

image.thumb.png.0055979ba481fbf74b9b8aaeee0037c0.png

Wielkość liter symbolu ma ogromne znaczenie. Od czasów Sello1 miało to wpływ na pracę z zamówieniami z Subiekta i ręcznymi zamówieniami, czyli wszystkie operacje, które najpierw zaczynały się od ZK w Subiekcie, a potem były importowane do Sello. 

Sytuacja wraca do normy jak wykonam te czynności opisane wyżej. Musi być zgodność wielkości liter w symbolu klienta. Zamowienie widzi małe litery, a Subiekt zakłada sobie potem chyba klienta z dużymi już literami i Subiekt z Sello tracą kontakt ze sobą. W Sello ma klienta z małymi literami, w Subiekcie ten sam klient ma symbol dużymi literami i się rozjeżdza. 

U mnie klient jest nazywany od nr zamówienia. Jeśli wraca, to jako stary numer. Widac to na tym screenie:

image.png.f3e03009886ac79ecadc8ce138857fc7.png

Jeśli login jest z tym samym numerem co zamówienie, to oznacza, że to nowy klient, i tu muszę robić te wszystkie czynności, by naprawić wielkość liter w symbolu klienta. Tam, gdzie jest inny login, albo niższy numerek niż samo zamówienie, to są starszy klienci i tu nie ma żadnego problemu z pobraniem danych klienta do zamówienia. Przy nowych klientach mam puste pola, jak na poprzednich screenach. Wrzuciłam celowo z kolumną data, bo problem jest od wersji 60 i aktualizacji Subiekta. 

Edytowane przez Anna Smolarska
2 godziny temu, Anna Smolarska napisał:

Małe litery w symbolu i taki tego efekt. 

Nie bardzo wiem skąd takie przekonanie. Sello NX importuje to tak jak importowało i są to małe litery. To Subiekt w swoim oknie pokazuje to wielkimi. Dlaczego? Nie wiem, trzeba zapytać zespół Subiekta.

To samo zamówienie (już zakończone), gdy je przerobiłam po swojemu. Gdy klient w Subiekcie dostał duże litery i ponownie przypisałam tego klienta do zamówienia i ponownie pobrałam dane, to wszystko wskoczyło na miejsce:

Już samo ponowne ustawienie klienta zaciąga dane do EZ. Nadal nie widzę związku z małymi literami w symbolu. To jest tylko zwykły napis. Jeśli tam coś nie działa, to raczej nie wielkość liter w symbolu jest tutaj kluczowa, bo Sello NX nie identyfikuje po symbolu klienta, a nawet gdyby to robiło, to nie powinno to mieć znaczenia czy są małe czy duże.

Od czasów Sello1 miało to wpływ na pracę z zamówieniami z Subiekta i ręcznymi zamówieniami, czyli wszystkie operacje, które najpierw zaczynały się od ZK w Subiekcie, a potem były importowane do Sello. 

Przyznam, że pierwsze słyszę o takiej zależności. Więc jeśli jest faktycznie, to wynika raczej z czegoś w okolicy. Ale sprawdzimy o co może chodzić.

Która wersje programów Sello NX i Subiekta GT ale dokładne, bo w Subiekcie ostatnio było kilka SPków i HFów chyba i różnice mogą być pomiędzy wersjami.

No dobra, mam kolejne 2 zamówienia do analizy, ale ponieważ RODO itp, a zamazywanie zaciemnia problem, to screeny posyłam na priv. 

Na liście są 3 zamówienia nowe, pierwsze od starszego klienta, który już istnieje w Subiekcie, dwa pozostałe od nowych klientów, ich kartoteki są w Subiekcie tworzone na potrzeby tych zamówień i to z nimi jest problem. Starego klienta poznać po innym loginie niż aktualny numer zamówienia. Loginy są tworzone od numeru pierwszego zamówienia w sklepie.

Reszta na priv. Za dużo musiałabym zasłaniać w screenach, by je upublicznić w poście. 

Generalnie takie źle pobrane zamówienie jest bezwartościowe. Próba zrobienia paragonu kończy się tak:

image.png.ddbd2c1d47ee0e248dae59b1375ea3e1.png

Czy po obszernym zasypaniu dowodami na priv ktoś wreszcie zauważy, że tu się coś krzaczy? 

BTW co zrobić, by symbole klientów w Sello NX były zgodne z symbolami z Subiekta GT? Pewno jest jakiś "myk", albo sama coś zmieniłam, tylko w tłoku mi umknęło. Ta nowa numeracja jest nieprzydatna, wolę znane mi loginy klientów. 

image.png.aa4b8f575ce95b8ea37598c3e793f166.png

Wracam do tematu importu zamówień z Subiekta GT i jednoczesnym braku pobierania nowych klientów (ze starymi sobie radzi). Mam tu 2 zamówienia do przeanalizowania. Pisałam o tym na priv, ale nic za tym nie poszło, więc pytam publicznie.

image.thumb.png.1b23ec2d4a33e34170eee6e4e0c6942d.png

Oba zamówienia mają puste rubryki:

Skupmy się na tym Zamówieniu 15739:

image.thumb.png.392ba6ccb1293e0860397bd026c6e2ef.png

Polecenie przełączenia na klienta pokazuje brak takiego klienta w bazie Sello. 

W Subiekcie to zamówienie wygląda tak:

image.thumb.png.54dbc10f3efb2713b08f45d13753455a.png

image.thumb.png.39d117cd3b564181f28da8d0f837e6b8.png

Klient w Subiekcie wygląda tak:

image.png.7463561c480662a9719b84a9e0eab0d2.png

image.png.cbeb9c2a475590eaac046eabf47b0a0c.png

W Subiekcie wszystko wygląda dobrze. Jedyna rozbieżność to wielkość liter w symbolu. W Sello symbol klienta jest małymi literami, w Subiekcie dużymi. Nie ma sposobu, by wymusić pobranie tego klienta do Sello. Nie ma go na liście w Sello i już. 

Jeśli to kogoś interesuje, to mogę zobrazować screenami naprawę tej sytuacji. Generalnie po zapisaniu ponownym klienta w Subiekcie otrzymuje on duże listery w symbolu. Na liście zamówień od klientów w Subiekcie dostaje też duże litery. Następnie pobieram ponownie dane zamówienia w Sello. Pojawia się ono wtedy z dużymi literami w symbolu i klient pojawia się na liście klientów w Sello. 

Może problem tkwi w kolejności tworzenia nowego klienta i zamówienia w Subiekcie? 

Dodam, że zaktualizowałam wersje Subiekta i Sello NX do najnowszych z możliwych, czyli Sello NX 60.0.1 i Subiekt GT 1.87 SP3 HF1. 

Tak się nie da teraz pracować. Ilość czynności do wykonania  przy każdym takim pustym zamówieniu jest nieproporcjonalna do korzyści z posiadania programu. 

Na tę chwilę sprawdzał to nasz tester i nie powtórzył problemu, co może wskazywać na to, że dane umieszczane w Subiekcie przez synchronizator są inne niż takie, które da się ręcznie w programie wyklikać. Jeszcze chciałem na to rzucić swoim okiem, ale musi to poczekać - dlatego brak ruchu w temacie.

Udało mi się pozyskać dane do zamówienia bez ponownego wyboru klienta z bazy. W pewnym odstępie czasu robię Pobierz dane zamówienia. Za pierwszym razem pojawia się klient z symbolem z dużej litery, ale pola dalej pozostają puste. Gdy powtórzę czynność za parę minut, to dane wskakują, ale nadal brak adresu e-mail. Trzeba go osobno pobierać z danych nabywcy:

Przechwytywanie.JPG

A xel wyżej też miał ten problem. Nie widzę związku z integratorem, bo starych klientów pobiera spokojnie, tylko z nowymi ma problem od jakiegoś czasu dopiero. Integrator się nie zmienił, tylko jakieś inne warunki musiały ulec zmianie. W Subiekcie ci klienci wyglądają standardowo. Coś się dzieje pod drodze do Sello

Pobieranie maili było sprawdzane i nie znaleźliśmy w tym problemu. Może kwestia leży właśnie w tym jak są te maile dodawane do Subiekta przez integrację zewnętrzną. Chyba bez bazy danych nie dojdziemy dlaczego to się nie pobiera, więc poniżej instrukcję podsyłam.

Proszę o przesłanie bazy danych Sello NX i Subiekta za pomocą Formularz kontaktowy - Dla użytkowników - InsERT. Proszę w formularzu powołać się na ten wątek z forum.

Instrukcja, jak przesłać bazę danych do InsERT

Najlepiej jakby w bazie Subiekta były jakieś zamówienia do pobrania dopiero, żebyśmy mogli prześledzić co tam się dzieje.

Jest tak jak podejrzewałem. Używana integracja błędnie uzupełnia dane w Subiekcie, ustawiając typ kontrahenta na osoba i uzupełniając pole nazwa - które w Subiekcie jest używane gdy kontrahenta jest typu firma a nie osoba. W przypadku osoby powinny być uzupełniane pola imię i nazwisko. Sello NX widząc kontrahenta typu osoba pobiera dane z pól imię i nazwisko a nie z pola nazwa, a że te są nieuzupełnione, uznaje, że danych nie ma.

Po wejściu w edycję kontrahenta w oknie Subiekta i zapisaniu tego kontrahenta okno Subiekta dokonuje zmian i przepisuje nazwę do pola nazwisko i dlatego wtedy to działa.

Sugeruję, aby zgłosić ten problem do autora integracji, my ze swojej strony postaramy się dodać obsługę takiego błędnego przypadku w wersji 61.

• Dziękuję 1

Nie zgodzę się w jednostronną winą. Do ostatnich aktualizacji to działało, prawie 2 lata. Dopiero po aktualizacjach zaczął się problem, więc zmiana musiała nastąpić po waszej stronie. Klienci utworzeni przed aktualizacją importują się bez problemów, co tym bardziej dowodzi, że zmiana została wykonana przez was, i nie jest to wina integratora. Nie zmienia to faktu, że muszę teraz przerabiać go, bo się zmieniły zasady gry. Poczekam aż dopracujecie temat rozpoznawania dostaw w imporcie ZK z Subiekta GT. 

21 godzin temu, Bartosz Rosa napisał:

my ze swojej strony postaramy się dodać obsługę takiego błędnego przypadku w wersji 61.

Też jestem w kolejce do wyprostowania tego importu. Co prawda chwilowo prawie nie mam takich zamówień z GT, ale nie ukrywam, że Sello nieco mnie demobilizuje do pracy nad źródłem takich zamówień...

Jestem w podobnej sytuacji jak Anna:

13 godzin temu, Anna Smolarska napisał:

Poczekam aż dopracujecie temat rozpoznawania dostaw w imporcie ZK z Subiekta GT

• Dziękuję 1
15 godzin temu, Anna Smolarska napisał:

Dopiero po aktualizacjach zaczął się problem, więc zmiana musiała nastąpić po waszej stronie

Nie wykluczam tego i pewnie tak było. Nad nexo i GT w sumie pracuje kilkanaście zespołów (kilkadziesiąt osób) nie wiemy kto co i gdzie zmienia i jak to wpływa na każdą ścieżkę w programie. Do tego tutaj mamy jeszcze integrację zewnętrzną więc to nie jest łatwe do namierzenia, zważywszy na to, że niepoprawnie uzupełniała dane w kontrahencie Subiekta GT. Inna sprawa, że Subiekt nie powinien tego przyjąć albo powinien to sobie naprawić, tak jak robi to okno edycji w Subiekcie. No albo my przy imporcie powinniśmy obsłużyć taki wadliwy scenariusz. No ale kto to przewidzi zanim problem nie wystąpi :)?

Większość poprawek w programach jest wynikiem zdiagnozowania jakiegoś problemu, który często jest wynikiem pracy kilkunastu różnych, niezwiązanych ze sobą osób.

15 godzin temu, Anna Smolarska napisał:

Klienci utworzeni przed aktualizacją importują się bez problemów, co tym bardziej dowodzi, że zmiana została wykonana przez was, i nie jest to wina integratora. Nie zmienia to faktu, że muszę teraz przerabiać go, bo się zmieniły zasady gry.

Zasady gry były takie same od bardzo dawna. Kontrahent typu osoba ma imię i nazwisko a firma ma nazwę i pamiętam to jeszcze sprzed 15 lat w Sello 1 :). Widocznie jakieś zmiany gdzieś w okolicy czy to Subiekta GT czy Sello NX czy całego nexo spowodowały, że teraz te błędne dane powodują problem. To jest typowy przypadek gdy w ramach prac rozwojowych na jaw wychodzą jakieś stare błędy ukryte od wielu lat. Bywały i przypadki takie, że musieliśmy cofać poprawkę błędnie działającego mechanizmu, bo ktoś korzystał z tego błędu jak z ficzera :)

Tylko pytanie, czy integrator dogada się z Subiektem GT, gdy trafi się firma, nie osoba, ale zostawiam to już programiście. Nie tylko osoby kupują w sklepie, są też hurty i zakupy na firmę. 

Przy okazji macie w przesłanych bazach materiał do badań nad rozpoznawaniem sposobów dostawy, płatności i punktów odbioru pobranych z uwag do zamówienia.

• Lubię to 1
  • 5 tygodni później...

Witam Panie Bartku,

kiedy wprowadzicie Państwo aktualizację do Vendero, aby klient mógł jednym kliknięciem mógł zrobić zwrot ?

Od 19 czerwca 2026 roku wszystkie sklepy internetowe Unii Europejskiej będą musiały wdrożyć mechanizm zwrotu jednym kliknięciem (One Click Return),

zgodnie dyrektywą UE 2023/2673.

Pozdrawiam Mariusz WANDELI.PL .

W dniu 22.05.2026 o 13:28, MARIUSZ BARTNIK napisał:

Witam Panie Bartku,

kiedy wprowadzicie Państwo aktualizację do Vendero, aby klient mógł jednym kliknięciem mógł zrobić zwrot ?

Nie pomogę w tym temacie niestety, bo nie zajmuję się sklepem vendero. Proszę pytać przez formularz kontaktowy.

• 1 miesiąc temu...