Skocz do zawartości

Importowanie zamówień z Subiekta GT

Polecane posty

A ja w sumie już nie widzę jak to eksportujesz z SELLO NX to SUBIETKA GT, ale może da się to radę wyeksportować od razu dużymi literami za pomocą modyfikatora? Ew. jak wrzucisz screen z okna eksportu to może razem rozkminimy?

Ja myślę o modyfikatorze:

[upper(SYMBOL)] on powinien wysyłać do SUBIEKTa GT wielkimi literami wszystko co napisane innymi niż wielkie.

6 godzin temu, HotKey . napisał:

A ja w sumie już nie widzę jak to eksportujesz z SELLO NX to SUBIETKA GT

Odwrotnie, integrator wrzuca zamówienie ze sklepu internetowego do Subiekta GT, a potem importuję to do Sello, bo Subiekt jest w nim jednym z kont integracji (nie tylko jako program księgowy, ale źródło zamówień). W przypadku zamówień z Allegro/Empiku droga jest odwrotna, najpierw Sello ściąga zamówienia, a potem robi ZK w Subiekcie GT. 

Dowcip polega na tym, że to działało latami, a nagle po aktualizacji przestało i taki błąd jak na zrzutach podejrzewam. Co ciekawe właśnie wskoczyło zamówienie od starszego klienta i wszystko przyszło ok, więc problem dotyczy tylko nowych kont klientów zakładanych w Subiekcie. Wcześniej honorował małe litery w symbolu, a teraz tworzy zamówienie z małymi literami symbolu, a następnie tworząc klienta przerabia symbol na duże i ma dwuznaczne informacje, co pokazałam na zrzutach (albo znów ja coś zmieniłam i zapomniałam już gdzie 🤔). 

W dniu 7.04.2026 o 22:51, Anna Smolarska napisał:

Proszę zwrocić uwagę na symbol klienta. W Subiekcie zamówienie ma klient_15723, natomiast w bazie juz przerobione na KLIENT_15723

To jest kwestia wyświetlania w oknie kontrahenta w Subiekcie, wyświetla on symbol wielkimi literami. Natomiast w samek bazie jest zapisane małymi.

Jeśli w czymś to przeszkadza to już do zespołu Subiekta GT trzeba zgłosić.

W dniu 8.04.2026 o 15:41, Anna Smolarska napisał:

Znalazłam połowiczne rozwiązanie, by móc pracować, ale to nie załatwia problemu

Ale na czym polega problem dokładnie? Co nie działa?

Godzinę temu, Bartosz Rosa napisał:

Ale na czym polega problem dokładnie? Co nie działa?

Nie da się wystawić paragonu, faktury, nie da się wygenerować etykiety na Pocztę, no nic się nie da, bo okna są puste. Wrzuciłam mnóstwo screenów, nie ma nabywcy, nie ma danych nabywcy, nie ma email-a. Zamówienie zostaje jakby odcięte od bazy Subiekta i jest taka wydmuszka w Sello. Poniżej zamówienie, gdy jest nowy klient i zamówienie zostało pobrane do Sello. Małe litery w symbolu i taki tego efekt. 

Beznazwy-1.jpg.acbe35976daaca6ec6e9381bee1ac266.jpg

To samo zamówienie (już zakończone), gdy je przerobiłam po swojemu. Gdy klient w Subiekcie dostał duże litery i ponownie przypisałam tego klienta do zamówienia i ponownie pobrałam dane, to wszystko wskoczyło na miejsce:

image.thumb.png.0055979ba481fbf74b9b8aaeee0037c0.png

Wielkość liter symbolu ma ogromne znaczenie. Od czasów Sello1 miało to wpływ na pracę z zamówieniami z Subiekta i ręcznymi zamówieniami, czyli wszystkie operacje, które najpierw zaczynały się od ZK w Subiekcie, a potem były importowane do Sello. 

Sytuacja wraca do normy jak wykonam te czynności opisane wyżej. Musi być zgodność wielkości liter w symbolu klienta. Zamowienie widzi małe litery, a Subiekt zakłada sobie potem chyba klienta z dużymi już literami i Subiekt z Sello tracą kontakt ze sobą. W Sello ma klienta z małymi literami, w Subiekcie ten sam klient ma symbol dużymi literami i się rozjeżdza. 

U mnie klient jest nazywany od nr zamówienia. Jeśli wraca, to jako stary numer. Widac to na tym screenie:

image.png.f3e03009886ac79ecadc8ce138857fc7.png

Jeśli login jest z tym samym numerem co zamówienie, to oznacza, że to nowy klient, i tu muszę robić te wszystkie czynności, by naprawić wielkość liter w symbolu klienta. Tam, gdzie jest inny login, albo niższy numerek niż samo zamówienie, to są starszy klienci i tu nie ma żadnego problemu z pobraniem danych klienta do zamówienia. Przy nowych klientach mam puste pola, jak na poprzednich screenach. Wrzuciłam celowo z kolumną data, bo problem jest od wersji 60 i aktualizacji Subiekta. 

Edytowane przez Anna Smolarska
2 godziny temu, Anna Smolarska napisał:

Małe litery w symbolu i taki tego efekt. 

Nie bardzo wiem skąd takie przekonanie. Sello NX importuje to tak jak importowało i są to małe litery. To Subiekt w swoim oknie pokazuje to wielkimi. Dlaczego? Nie wiem, trzeba zapytać zespół Subiekta.

To samo zamówienie (już zakończone), gdy je przerobiłam po swojemu. Gdy klient w Subiekcie dostał duże litery i ponownie przypisałam tego klienta do zamówienia i ponownie pobrałam dane, to wszystko wskoczyło na miejsce:

Już samo ponowne ustawienie klienta zaciąga dane do EZ. Nadal nie widzę związku z małymi literami w symbolu. To jest tylko zwykły napis. Jeśli tam coś nie działa, to raczej nie wielkość liter w symbolu jest tutaj kluczowa, bo Sello NX nie identyfikuje po symbolu klienta, a nawet gdyby to robiło, to nie powinno to mieć znaczenia czy są małe czy duże.

Od czasów Sello1 miało to wpływ na pracę z zamówieniami z Subiekta i ręcznymi zamówieniami, czyli wszystkie operacje, które najpierw zaczynały się od ZK w Subiekcie, a potem były importowane do Sello. 

Przyznam, że pierwsze słyszę o takiej zależności. Więc jeśli jest faktycznie, to wynika raczej z czegoś w okolicy. Ale sprawdzimy o co może chodzić.

Która wersje programów Sello NX i Subiekta GT ale dokładne, bo w Subiekcie ostatnio było kilka SPków i HFów chyba i różnice mogą być pomiędzy wersjami.