Paweł Korytkowski 0 Napisano 5 Kwietnia 2025 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2025 w Logo w nagłówku dokumentów (edytowane) Witam. Czy ktoś może zna dokładny format w jakim powinno być LOGO ( nagłówek ). Szukałem w pomocy Subiekta i forum - może ktoś się na to natknął pozdrawiam. Edytowane 7 Kwietnia 2025 przez Dariusz Nowak Łamanie regulaminu. Link to postu
Rozwiązanie Dariusz Nowak 228 Napisano 7 Kwietnia 2025 Rozwiązanie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2025 w Logo w nagłówku dokumentów W przyszłości proszę nie używać takiego języka w postach na forum InsERT. Użytkownicy chcący uzyskać lepszą niż domyślna jakość wydruków z grafiką (np. logo w nagłówku danych podmiotu, zdjęcia towarów), mają taką możliwość, poprzez ustawienie odpowiednich kluczy w rejestrze systemowym dla mechanizmu wydruków Crystal Reports (R). W tym celu należy dodać do rejestru systemowego następujące klucze: [HKEY_CURRENT_USER\Software\Seagate Software\Crystal Reports Designer Component\Export] "BitMapMagnifNumerator"=dword:00000000c "BitMapMagnifDenominator"=dword:00000001 Oba klucze decydują o jakości wydruków, oba przyjmują wartości dziesiętne z zakresu 1-12 (szesnastkowo: 00000001 - 00000000c). W celu uzyskania jak największej, należy zwiększyć wartość klucza "BitMapMagnifNumerator" do maksymalnej dopuszczalnej wartości 12 (dziesiętnie) i jednocześnie zmniejszyć wartość klucza "BitMapMagnifDenominator" do wartości minimalnej 1. Ustawienie przeciwnych wartości zmniejszy jakość grafiki do minimum. Pamiętać przy tym należy, iż wraz ze wzrostem jakości obrazów na wydruku (w tym także eksportowanych do plików pdf), zwiększa się ich objętość oraz wydłuża czas wydruku (co może być widoczne zwłaszcza podczas drukowania przez sieć). Link to postu
Paweł Korytkowski 0 Napisano 25 Kwietnia 2025 Autor Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2025 w Logo w nagłówku dokumentów Witam. Zadziałało , wielkie dzięki . Pozdrawiam. Link to postu
Alicja Kijanka 4 Napisano 14 Sierpnia 2025 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2025 w Logo w nagłówku dokumentów Czy możliwe jest dodanie do wzorca wydruku logo z przezroczystym tłem? Dodałam plik .png, który był przezroczysty, ale na fakturach pojawia się z czarnym tłem. Z kolei jak dodałam białe tło (#FFFFFF) tło do pliku .png, to na fakturach logo pojawia się z niepożądaną delikatną ramką, odcinającą się od reszty. Musi być jakiś sposób, bo takie logo z odciętą ramką wygląda na .pdf nieestetycznie. Może trzeba zapisać plik w jakimś innym formacie? Dodałam do rejestru 2 wpisy poprawiające jakość logo BitMapMagnifDenominator i BitMapMagnifNumerator. Link to postu
Daniel Kozłowski 1 549 Napisano 14 Sierpnia 2025 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2025 w Logo w nagłówku dokumentów Godzinę temu, Alicja Kijanka napisał: Czy możliwe jest dodanie do wzorca wydruku logo z przezroczystym tłem? Nie. Godzinę temu, Alicja Kijanka napisał: Musi być jakiś sposób, bo takie logo z odciętą ramką wygląda na .pdf nieestetycznie. I jest, można było spytać swojego dostawcę programów / serwisanta i przeznaczyć czas na coś innego. Godzinę temu, Alicja Kijanka napisał: Może trzeba zapisać plik w jakimś innym formacie? Można, ale nie trzeba, może to być format png, ale w odmianie, z którą poradzi sobie silnik wydruków (Crystal Reports), ja korzystam z painta z systemu Windows. Ale format to nie wszystko, grafika musi być w odpowiednio dobrej jakości, aby skalowanie nie pogarszało jej jakości. Link to postu
Alicja Kijanka 4 Napisano 14 Sierpnia 2025 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2025 w Logo w nagłówku dokumentów 1 godzinę temu, Daniel Kozłowski napisał: Nie. I jest, można było spytać swojego dostawcę programów / serwisanta i przeznaczyć czas na coś innego. Można, ale nie trzeba, może to być format png, ale w odmianie, z którą poradzi sobie silnik wydruków (Crystal Reports), ja korzystam z painta z systemu Windows. Ale format to nie wszystko, grafika musi być w odpowiednio dobrej jakości, aby skalowanie nie pogarszało jej jakości. Dziękuję za odpowiedź. Myślałem, że rozwiązanie jest prozaiczne, że przeoczyłam jakiś checkbox lub wgrałam nieprawidłowy format pliku. Link to postu
Daniel Kozłowski 1 549 Napisano 14 Sierpnia 2025 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2025 w Logo w nagłówku dokumentów Dla mnie rozwiązanie jest prozaiczne - poprawny format pliku, jakość grafiki i uzyskuję oczekiwany wydruk loga... Dla jasności - udało się, czy się nie udało uzyskać ładne logo ? Link to postu
Paweł Korytkowski 0 Napisano 14 Sierpnia 2025 Autor Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2025 w Logo w nagłówku dokumentów W dniu 7.04.2025 o 08:40, Dariusz Nowak napisał: W przyszłości proszę nie używać takiego języka w postach na forum InsERT. Użytkownicy chcący uzyskać lepszą niż domyślna jakość wydruków z grafiką (np. logo w nagłówku danych podmiotu, zdjęcia towarów), mają taką możliwość, poprzez ustawienie odpowiednich kluczy w rejestrze systemowym dla mechanizmu wydruków Crystal Reports (R). W tym celu należy dodać do rejestru systemowego następujące klucze: [HKEY_CURRENT_USER\Software\Seagate Software\Crystal Reports Designer Component\Export] "BitMapMagnifNumerator"=dword:00000000c "BitMapMagnifDenominator"=dword:00000001 Oba klucze decydują o jakości wydruków, oba przyjmują wartości dziesiętne z zakresu 1-12 (szesnastkowo: 00000001 - 00000000c). W celu uzyskania jak największej, należy zwiększyć wartość klucza "BitMapMagnifNumerator" do maksymalnej dopuszczalnej wartości 12 (dziesiętnie) i jednocześnie zmniejszyć wartość klucza "BitMapMagnifDenominator" do wartości minimalnej 1. Ustawienie przeciwnych wartości zmniejszy jakość grafiki do minimum. Pamiętać przy tym należy, iż wraz ze wzrostem jakości obrazów na wydruku (w tym także eksportowanych do plików pdf), zwiększa się ich objętość oraz wydłuża czas wydruku (co może być widoczne zwłaszcza podczas drukowania przez sieć). Dzień Dobry W sumie nie za bardzo rozumiem co zrobiłem. "W przyszłości proszę nie używać takiego języka w postach na forum InsERT." czy mógłbym prosić o wyjaśnienie? Pozdrawiam. Link to postu
Alicja Kijanka 4 Napisano 16 Sierpnia 2025 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2025 w Logo w nagłówku dokumentów W dniu 14.08.2025 o 18:23, Daniel Kozłowski napisał: Dla mnie rozwiązanie jest prozaiczne - poprawny format pliku, jakość grafiki i uzyskuję oczekiwany wydruk loga... Dla jasności - udało się, czy się nie udało uzyskać ładne logo ? Niestety nie udało się uzyskać ładnego logo, próby się nie powiodły. Mam logo w krzywych wektorowych (.svg), próbowałam zapisać w różnych formatach .png z usuniętą warstwą tła, zapisując .png z głębią 24bit. Próbowałam analogicznie zamiast przeźroczystego zrobić białe tło i zapisać jako .bmp, ale wówczas na wydruku / pdf zamiast białego jest lekko niebieskie tło (niebieski kolor logo). Wygląda, że Crystal Reports potrzebuje jakiegoś specjalnego, nieznanego mi przygotowania pliku źródłowego. Link to postu
Daniel Kozłowski 1 549 Napisano 16 Sierpnia 2025 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2025 w Logo w nagłówku dokumentów 1 minutę temu, Alicja Kijanka napisał: Wygląda, że Crystal Reports potrzebuje jakiegoś specjalnego, nieznanego mi przygotowania pliku źródłowego. Przygotowanie to jest Pani znane, gdyż je podałem... Nie musi wyjść idealna biel, ale w pdf powinno to być praktycznie niewidoczne, na wydruku w ogóle, wiele zależy też od samej zawartości grafiki, wykorzystanych kolorów, których nie znamy. Link to postu
Andrzej Kubik 1 672 Napisano 16 Sierpnia 2025 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2025 w Logo w nagłówku dokumentów 38 minut temu, Alicja Kijanka napisał: Mam logo w krzywych wektorowych (.svg), próbowałam zapisać w różnych formatach .png z usuniętą warstwą tła, zapisując .png z głębią 24bit. Próbowałam analogicznie zamiast przeźroczystego zrobić białe tło i zapisać jako .bmp, ale wówczas na wydruku / pdf zamiast białego jest lekko niebieskie tło (niebieski kolor logo). Wygląda, że Crystal Reports potrzebuje jakiegoś specjalnego, nieznanego mi przygotowania pliku źródłowego. Hm... Dawno temu zrobiłem dla nas wzorzec z logo w Paint.NET, zapisałem do bmp i takiego pliku użyłem w nagłówku w Subiekcie GT. Wyglądało to tak Nie jestem specjalistą od grafiki, wiec nie wiem gdzie leży Pani problem, ale jeśli to pomoże to mogę Pani udostępnić te pliki. Link to postu
Alicja Kijanka 4 Napisano 16 Sierpnia 2025 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2025 w Logo w nagłówku dokumentów 25 minut temu, Daniel Kozłowski napisał: Przygotowanie to jest Pani znane, gdyż je podałem... Nie musi wyjść idealna biel, ale w pdf powinno to być praktycznie niewidoczne, na wydruku w ogóle, wiele zależy też od samej zawartości grafiki, wykorzystanych kolorów, których nie znamy. Na .pdf wygląda to tak jak w załączniku, ewidentnie tło jest błękitne, pomimo że ładuję plik .png z przezroczystym tłem. Otrzymałam informację, że logo było przygotowane w Inkscape i z tego poziomu wyeksportowane do .png (głębia kolorów 24bit). Rozmiar logo w .png 3000px x 936px. Próbowałam też otworzyć ten plik .png w Paincie i zapisać go jako .bmp (24bit), eksperymentowałam z przygotowaniem logo z białym tłem i wrzucenie go w takiej postaci. W obu przypadkach skutek ten sam - tło robi się błękitne. Może to już jakiś błąd na etapie eksportu z Inkscape do png? Czy tam muszę wybrać jakieś konkretne ustawienia dot. głębi kolorów? Czy spłaszczyć (rasteryzować) obraz pomimo, że nie ma warstwy z tłem? Dziękuję za zainteresowanie tematem. Link to postu
Alicja Kijanka 4 Napisano 16 Sierpnia 2025 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2025 w Logo w nagłówku dokumentów 22 minuty temu, Andrzej Kubik napisał: Hm... Dawno temu zrobiłem dla nas wzorzec z logo w Paint.NET, zapisałem do bmp i takiego pliku użyłem w nagłówku w Subiekcie GT. Wyglądało to tak Nie jestem specjalistą od grafiki, wiec nie wiem gdzie leży Pani problem, ale jeśli to pomoże to mogę Pani udostępnić te pliki. Dziękuję. Przygotowane przez Pana logo miało tło koloru białego czy było przeźroczyste? Może pobiorę ten program (wydaje mi się, że jest darmowy) i na bazie Pana pliku źródłowego odtworzę swoje logo? Będę wdzięczna. Mam podstawową wiadomość na temat grafiki i multimediów, ale umieszczenie transparentnego logo w Subiekcie mnie przerosło. Link to postu
Andrzej Kubik 1 672 Napisano 16 Sierpnia 2025 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2025 w Logo w nagłówku dokumentów 8 minut temu, Alicja Kijanka napisał: Przygotowane przez Pana logo miało tło koloru białego czy było przeźroczyste? Może pobiorę ten program (wydaje mi się, że jest darmowy) i na bazie Pana pliku źródłowego odtworzę swoje logo? Tło było białe. Tak, Paint.NET jest darmowy. Link to postu
Daniel Kozłowski 1 549 Napisano 16 Sierpnia 2025 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2025 w Logo w nagłówku dokumentów W dniu 14.08.2025 o 10:50, Daniel Kozłowski napisał: ja korzystam z painta z systemu Windows Wskazany przeze mnie program, też jest darmowy. 26 minut temu, Alicja Kijanka napisał: Mam podstawową wiadomość na temat grafiki i multimediów, ale umieszczenie transparentnego logo w Subiekcie mnie przerosło. Jak widać potrzeba jest wiedza kompletna, również ta o specyfice, ograniczeniach programów InsERT. Link to postu
Alicja Kijanka 4 Napisano 28 Sierpnia 2025 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2025 w Logo w nagłówku dokumentów W dniu 16.08.2025 o 11:43, Andrzej Kubik napisał: Tło było białe. Tak, Paint.NET jest darmowy. Informacyjnie - problem rozwiązany. Pomogło odtworzenie tego logo w Paint.net i wyeksportowanie w białym tłem. Widocznie Inkscape eksportował plik z moimi ustawieniami, których nie tolerował Subiekt. Do Subiekta zaimportowałam plik .bmp i wszystko już ok. Dziękuję za pomoc obu Panom. 2 Link to postu
Polecane posty