Skocz do zawartości

Podczas wyszukiwania danych wystąpił błąd - brak możliwości importowania kontrahentów z bazy GUS'u

Zobacz rozwiązanie Rozwiązane przez Dariusz Nowak,

Polecane posty

Dzień dobry,

Od tygodnia mam problem z subiektem, podczas próby dodania kontrahenta z gusu występuje komunikat "Podczas wyszukiwania danych wystąpił błąd", sporadycznie taki błąd występował w przeszłości, ale za każdym razem było to chwilowe i spowodowane błędem lub przeciążeniem serwerów po stronie gusu. Natomiast obecny błąd występuje od tygodnia, uniemożliwiając mi sprawne wprowadzenia i sprawdzanie podmiotów.

image.png.f16a53faa55cf72d7e636fc6ff1b0217.png

Dodatkowe informacje:

-Komputer na którym pracuje serwer-host jest oparty na systemie win 8.1 wersja subiekt 1.52 (1.5200.0.4199) - jego wsparcie przez subiekta skończyło się 31 marca 2024 ale do tej pory udawało mi się bez problemu -korzystać ze wspomnianej wyżej funkcjonalności.

-Komputery klienckie wszystkie posiadają system win 11 - na wszystkich występuje ten sam błąd, żaden nie jest w stanie pobrać danych z GUS.

-Próbowałem sprawdzić komunikację z serwerem gus i na wszystkich po wprowadzeniu polecenia "ping wyszukiwarkaregon.stat.gov.pl" występuje brak komunikacji (prawdopodobnie firewall lub inne zabezpieczenie antyddos) natomiast sama strona w przeglądarce włącza się bez problemu.

-W tym czasie nie nastąpiła żadna zmiana po naszej stronie, serwer jest skonfigurowany tak samo.

-Wykonane kroki z tego artykułu: https://www.insert.com.pl/dla_uzytkownikow/e-pomoc_techniczna/3468,insert-gt-–-program-nie-pobiera-danych-z-gus-co-sprawdzic.html?

W tym: Aktywny abonament, wyłączony firewall, wyłączona obsługa szyfrowania TLS 1.2. - wszystko razem nie działa.

Co może być przyczyną? będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam.

Niestety na chwilę obecną nie mam takiej możliwości, programy cały czas chodzą i nie mogę sobie pozwolić na aktualizację, dodatkowo prawdopodobnie będzie kłopot z aktualizacją bazy faktur, których wolałbym uniknąć. Po przygodach z przeniesieniem bazy na nowy komputer z systemem win11 i niedziałającym serwerem sql, brakującymi plikami i innymi problemami, których wolałbym już nie pamiętać. Chciałbym po prostu naprawić obecny błąd, czy istnieje inna możliwość? 🤔

32 minuty temu, MONIKA ZUBER napisał:

dodatkowo prawdopodobnie będzie kłopot z aktualizacją bazy faktur, których wolałbym uniknąć.

Osobiście nie rozumiem o czym Pan pisze, co Pan rozumie przez "bazę faktur".

Kłopot może być z rozwiązaniami dodatkowymi, które nie są poprawnie / w zalecany sposób zintegrowane z programami InsERT lub są na tyle specyficzne, że wymagają dostosowania do danej wersji programu.

33 minuty temu, MONIKA ZUBER napisał:

Po przygodach z przeniesieniem bazy na nowy komputer z systemem win11 i niedziałającym serwerem sql, brakującymi plikami i innymi problemami, których wolałbym już nie pamiętać.

Polecam unikać takich niechcianych przygód i korzystać z usług osób / firm, które zajmują się tym na co dzień i są to jedne z najprostszych prac, którymi się zajmują.

37 minut temu, MONIKA ZUBER napisał:

Chciałbym po prostu naprawić obecny błąd, czy istnieje inna możliwość? 🤔

Polecam rozważyć unikanie takich błędów, zamiast na nie czekać i naprawiać w najmniej odpowiedniej chwili, co polega na regularnej aktualizacji programów, nie musi to być co każdą dużą wersję, ale raz na pół roku czy przy okazji przedłużania abonamentu.

• Dodaj nową pozycję...