Skocz do zawartości

Podczas wyszukiwania danych wystąpił błąd - brak możliwości importowania kontrahentów z bazy GUS'u

Zobacz rozwiązanie Rozwiązane przez Dariusz Nowak,

Polecane posty

Dzień dobry,

Od tygodnia mam problem z subiektem, podczas próby dodania kontrahenta z gusu występuje komunikat "Podczas wyszukiwania danych wystąpił błąd", sporadycznie taki błąd występował w przeszłości, ale za każdym razem było to chwilowe i spowodowane błędem lub przeciążeniem serwerów po stronie gusu. Natomiast obecny błąd występuje od tygodnia, uniemożliwiając mi sprawne wprowadzenia i sprawdzanie podmiotów.

image.png.f16a53faa55cf72d7e636fc6ff1b0217.png

Dodatkowe informacje:

-Komputer na którym pracuje serwer-host jest oparty na systemie win 8.1 wersja subiekt 1.52 (1.5200.0.4199) - jego wsparcie przez subiekta skończyło się 31 marca 2024 ale do tej pory udawało mi się bez problemu -korzystać ze wspomnianej wyżej funkcjonalności.

-Komputery klienckie wszystkie posiadają system win 11 - na wszystkich występuje ten sam błąd, żaden nie jest w stanie pobrać danych z GUS.

-Próbowałem sprawdzić komunikację z serwerem gus i na wszystkich po wprowadzeniu polecenia "ping wyszukiwarkaregon.stat.gov.pl" występuje brak komunikacji (prawdopodobnie firewall lub inne zabezpieczenie antyddos) natomiast sama strona w przeglądarce włącza się bez problemu.

-W tym czasie nie nastąpiła żadna zmiana po naszej stronie, serwer jest skonfigurowany tak samo.

-Wykonane kroki z tego artykułu: https://www.insert.com.pl/dla_uzytkownikow/e-pomoc_techniczna/3468,insert-gt-–-program-nie-pobiera-danych-z-gus-co-sprawdzic.html?

W tym: Aktywny abonament, wyłączony firewall, wyłączona obsługa szyfrowania TLS 1.2. - wszystko razem nie działa.

Co może być przyczyną? będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam.

Niestety na chwilę obecną nie mam takiej możliwości, programy cały czas chodzą i nie mogę sobie pozwolić na aktualizację, dodatkowo prawdopodobnie będzie kłopot z aktualizacją bazy faktur, których wolałbym uniknąć. Po przygodach z przeniesieniem bazy na nowy komputer z systemem win11 i niedziałającym serwerem sql, brakującymi plikami i innymi problemami, których wolałbym już nie pamiętać. Chciałbym po prostu naprawić obecny błąd, czy istnieje inna możliwość? 🤔

32 minuty temu, MONIKA ZUBER napisał:

dodatkowo prawdopodobnie będzie kłopot z aktualizacją bazy faktur, których wolałbym uniknąć.

Osobiście nie rozumiem o czym Pan pisze, co Pan rozumie przez "bazę faktur".

Kłopot może być z rozwiązaniami dodatkowymi, które nie są poprawnie / w zalecany sposób zintegrowane z programami InsERT lub są na tyle specyficzne, że wymagają dostosowania do danej wersji programu.

33 minuty temu, MONIKA ZUBER napisał:

Po przygodach z przeniesieniem bazy na nowy komputer z systemem win11 i niedziałającym serwerem sql, brakującymi plikami i innymi problemami, których wolałbym już nie pamiętać.

Polecam unikać takich niechcianych przygód i korzystać z usług osób / firm, które zajmują się tym na co dzień i są to jedne z najprostszych prac, którymi się zajmują.

37 minut temu, MONIKA ZUBER napisał:

Chciałbym po prostu naprawić obecny błąd, czy istnieje inna możliwość? 🤔

Polecam rozważyć unikanie takich błędów, zamiast na nie czekać i naprawiać w najmniej odpowiedniej chwili, co polega na regularnej aktualizacji programów, nie musi to być co każdą dużą wersję, ale raz na pół roku czy przy okazji przedłużania abonamentu.

• 1 rok później...
W dniu 9.04.2025 o 10:24, Dariusz Nowak napisał:

Jedynym rozwiązaniem problemów z GUS jest aktualizacja programu do najnowszej wersji.

Ten sam problem wystąpił i u mnie dzisiaj.

Program zaktualizowany do najnowszej wersji, musiało to być wykonane ręcznie gdyż wyświetlał się i nie znikł taki oto komunikat.image.png.53b055a797c3461e3a30756536c9a0a2.png

Idąc według porad Insert:

1. Brak aktywnego abonamentu (stan abonamentu można sprawdzić zgodnie z zagadnieniem e-Pomocy technicznej)   ABONAMENT ATYWNY

2. Niewspierany system operacyjny (obecnie wspierany jest Windows 10 oraz Windows 11)  WINDOWS 10

3. Antywirus bądź zapora sieciowa/systemu Windows blokująca połączenia wychodzące. W celu weryfikacji tego problemu należy chwilowo wyłączyć zabezpieczenia i sprawdzić, czy program pobierze dane z GUS bez ich ingerencji. WYŁĄCZENIE NIE POMAGA

4. Wyłączona obsługa szyfrowania TLS 1.2 w Opcjach internetowych (Panel Sterowania systemu Windows, zakładka Zaawansowane modułu Opcje internetowe) OBSŁUGA SZYFROWANIA JEST WŁĄCZONA

W programie serwisowym wykonane:

• Kompaktuj
  • Odbudowa indeksów i statystyk
  • Kontrola danych

Gdzie szukać problemów? Co jeszcze sprawdzić? Jak naprawić ten problem?

Dzień dobry mam dokładnie ten sam problem -win 11 wersja 1,87SP3 hf1 problemy pojawiły się po aktualizacji 1,87sp3 do 1,87sp3 HF1

ponieważ używam też Rewizora tam problem jest dokładnie taki sam 

Edytowane przez Jerzy Charaziak

Dzień dobry, mam dokładnie ten sam problem: win 11, wersja 1.87 SP3 HF1, aktualizowałem też insTYNKT, szyfrowanie 1.2 włączone oraz wykonałem aktualizacje indeksów oraz nie mam włączonego programu antywirusowego. Dostaje taki sam komunikat, czy jest możliwość podejrzenia w jakiś logach, co dokładnie powoduje ten komunikat?

Edytowane przez Łukasz Stokłosa
  • Dodaj nową pozycję...