Skocz do zawartości

podział zamówień wysyłkowych po flagach

Polecane posty

W dniu 11.04.2025 o 15:22, Mateusz Pyka napisał:

szukam pomysłu aby w zamówieniach wysyłkowych łatwo podzielić zamówienia po flagach. Czyli wpada zamówienie z asortymentem A i przypisujemy mu flagę A, wpada zamówienie z asortymentem B i przypisujemy mu flagę B

jakiś pomysł jak to zautomatyzować?

Rozwiązanie, choć obecnie niedostępne, zależy od tego ile tych towarów miało by być. Jeśli mowa o kilku towarach i kilku flagach to automatyzacja nexo powinna dać radę. Jeśli tych towarów do powiazania jest dużo to być może rozwiązanie własne i sfera zdarzeniowa (wymaga PRO+) będzie tutaj odpowiednim wyjściem.

W obu jednak przypadkach konieczne jest rozszerzenie standardowych możliwości programu odpowiednim pluginem własnym (do automatyzacji lub pro+). Inna możliwość, która mi przychodzi do głowy i która nie wymaga pisania kodu plugina, to stworzenie raportu własnego z listą towarów, którą można podpiąć jako kolumny własne do widoku zamówień a następnie posiłkować się nie flagami a kolorowaniem warunkowym na liście zamówień.

Do czego w zasadzie to rozróżnienie towarów miało by być używane?

7 minut temu, Bartosz Rosa napisał:

Do czego w zasadzie to rozróżnienie towarów miało by być używane?

Jeśli na 100% paczek, np. 60% ma ten sam towar, to łatwiej nam pakować "zbiorczo" paczki z tym samym towarem (np. bierzemy same większe kartony), poza tym łatwiej jest policzyć ile sztuk danego towaru jest potrzebne w "pakowalni". Generalnie nam by ułatwiło. Wystarczy filtr gdzie wpisywało by się np. symbol / nazwę towaru i wyświetlenie zamówień zawierających ten wpis.

Jeśli chodzi o jakieś własne filtry, to musiałbym się podszkolić...

• Lubię to 1

tak jak koledzy piszą, jeżeli sprzedamy 50szt jednego towaru to łatwiej jest jednej osobie to ogarnąć zbiorczo

dlatego ja proponuję aby "oferty internetowe" można było połączyć z jakimś statusem lub flagą i potem na stanowisku pakowacz / zbieracz będzie mógł w łatwy sposób wyfiltrować swoje towary

• Lubię to 1
1 minutę temu, Bartosz Rosa napisał:

Hmm. Możliwe, że ta opcja pojawia się jak jest Subiekt nexo bo ja akurat mam na bazie odpalonego. Sprawdzimy i jeśli się da to odbezpieczymy dla Sello taką opcję.

Na razie nie mam wielkiej motywacji, żeby przechodzić na nexo, w moim przypadku wszystko trzeba było by stawiać od zera... Obie bazy.

Jeśli można, to poproszę o jakiegoś fix'a, ułatwiło by to życie.

PS a przy okazji przedłużaliście czas w jakim NX czeka na fakturę w pdf? - dalej nie zawsze sello tworzy mi PAi+FSd... Trzeba puszczać ponownie, paragony zawsze są, ale faktury trzeba powtarzać, robię 'wystaw zbiorczo'

14 minut temu, MARCIN e-kupowanie.pl napisał:

Na razie nie mam wielkiej motywacji, żeby przechodzić na nexo, w moim przypadku wszystko trzeba było by stawiać od zera... Obie bazy.

Jeśli można, to poproszę o jakiegoś fix'a, ułatwiło by to życie.

Wiadomo, zapisane ;)

15 minut temu, MARCIN e-kupowanie.pl napisał:

PS a przy okazji przedłużaliście czas w jakim NX czeka na fakturę w pdf? - dalej nie zawsze sello tworzy mi PAi+FSd... Trzeba puszczać ponownie, paragony zawsze są, ale faktury trzeba powtarzać, robię 'wystaw zbiorczo'

Nie, jeszcze widzę, że temat oczekuje na realizację.

• 2 tygodnie później...