SRL SRL 11 Napisano 2 Maja Udostępnij Napisano 2 Maja w Wymagania sprzętowe, wydajność Powoli myślę o zmianie sello + subiekt gt na sello nx +subiekt nx. Mam akurat dość duże bazy stąd moje pytanie : jaki potrzebuję sprzęt, żeby wszystko płynnie chodziło. A druga sprawa to czy przy szybko rosnących bazach danych (u nas sello 120GB, subiekt 80GB), które mają ok 60k zamówień miesięcznie sello i subiekt da radę, bo może czas poszukać czegoś innego, poza BL oczywiście ? Cytuj Link to postu
Daniel Salamucha 100 Napisano 2 Maja Udostępnij Napisano 2 Maja w Wymagania sprzętowe, wydajność W dniu 2.05.2025 o 02:35, SRL SRL napisał: Powoli myślę o zmianie sello + subiekt gt na sello nx +subiekt nx. Mam akurat dość duże bazy stąd moje pytanie : jaki potrzebuję sprzęt, żeby wszystko płynnie chodziło. A druga sprawa to czy przy szybko rosnących bazach danych (u nas sello 120GB, subiekt 80GB), które mają ok 60k zamówień miesięcznie sello i subiekt da radę, bo może czas poszukać czegoś innego, poza BL oczywiście ? Oczywiście linia nexo jest bardziej przyszłościowa i najmocniej rozwijana, szczególnie pod względem nowości. W Sello (1) nie będziemy aktualnie wdrażać żadnych nowych funkcji (jedyne utrzymanie) - wiadomo nie "do końca świata", bo chcemy wszystkie siły rzucić na SNX. Co do wymagań sprzętowych to tu są oficjalnie opisane: InsERT nexo – Jakie są minimalne wymagania sprzętowe oraz systemowe potrzebne do działania programów? - InsERT nexo, Subiekt nexo, Rachmistrz nexo, Rewizor nexo, Biuro nexo, Gratyfikant nexo, Gestor nexo, Sello NX - e-Pomoc techniczna - Dla użytkowników - InsERT ale myślę, że w przypadku dużych ilości danych można odpowiednio rozbudować jednostkę, 16GB ramu, bądź 32GB to też nie są jakieś duże koszty przy aktualnych cenach komponentów. Niemniej jednak rekomendujemy taką migrację i zachęcamy do działania Cytuj Link to postu
SRL SRL 11 Napisano 5 Maja Autor Udostępnij Napisano 5 Maja w Wymagania sprzętowe, wydajność Dziękuję za odpowiedź, ale szukam bardziej praktycznych informacji od osób, które w "praniu" przetestowały działanie NX przy dużej liczbie transakcji i większych bazach. Generalnie znam wymagania sprzętowe podane przez producenta, ale na sello (1), na którym pracuję praktycznie od początku powstania aplikacji nie udało się osiągnąć zadowalającej, płynnej pracy mimo pełnego sql i dobrych parametrów sprzętowych. Przypuszczam, że problem też częściowo spowodowany konstrukcją zapytań, indeksacją itp. Mimo 16GB ramu na serwerze nie było sytuacji, w której całkowita ilość pamięci była wykorzystana. Poważnie zastanawiam się nad przejściem na NX lub przejście na rozwiązanie chmurowe jak BL. Myślałem, żeby kupić nowy serwer (nie wiem jakie parametry będą pozwalały na płynną pracę w moim przypadku), najnowszego, pełnego sql, ale jeśli problem wydajnościowy dalej leży po stronie aplikacji to taka operacja jest bez sensu. W BL, Apio itp wszystko działa błyskawicznie... Ponawiam prośbę o info. Cytuj Link to postu
Mariusz Kownacki 111 Napisano 8 Maja Udostępnij Napisano 8 Maja w Wymagania sprzętowe, wydajność Przydałaby sie informacja jaki masz sprzęt na tę chwilę. My mamy serwer postawiony na I9-14900K oraz 64GB RAM. Dyski oczywiście pod NVMe v4. Bazy Sello 1 i Subiekta GT są po 60 GB. Oczywiście pełny SQL 2022. Przy takich bazach danych mamy zużycie od 40 do 50GB. Tu też zależy od optymalizacji baz danych zaczynając od wprowadzania brakujących indeksów po aktualizacje tabel, statystyk oraz raz na jakiś czas przebudowa indeksów oraz ich reorganizacja aby to wszystko w miarę płynnie chodziło. Co do rozwiązań chmurowych jak np BL to wszystko płynie chodzi jak się działa tylko na BL. Aby zamówienia z BL zaimportować do Subiekta lub wydrukować fakturę lub paragon w Subiekcie przez BL trzeba używać wtyczek, i tu działa raz lepiej a raz gorzej. 1 Cytuj Link to postu
Polecane posty