Skocz do zawartości

Asortyment - stan we wszystkich magazynach ???

Polecane posty

Dzień dobry,
Oswajamy Sello NX, na załączonej grafice przedstawiam problem: jeżeli wybiorę stan "różny od zera" znikają z widoku wszystkie towary. Jeżeli wybiorę "równy zero" - wszystkie towary są widoczne, także te ze stanem 0 w Subiekt GT. Liczby w kolumnach Stan, Zarezerwowane i Dostępne są zgodne z liczbami w SGT.
Pytanie: jak to naprawić ?

Pytanie 2: Jak wyświetlić ceny z SGT w widoku Asortymentu?

Pytanie 3: Jak wyświetlić w widoku Ofert internetowych cenę z SGT i ew. kolumnę różnica ceny pomiędzy ofertą Allegro i ceną w SGT?

Dziękuję za wyrozumiałość jeżeli ten temat się przewijał, ale nie znalazłem rozwiązania.

RD

selloNX.jpg

Ten problem będzie poprawiony w wersji najbliższej v56. Wynika z tego, że filtry w asortymencie są dostosowane do systemu nexo i do kartoteki nexo. Przy współpracy Sello  NX z Subiektem GT nie są używane standardowe, nexowe mechanizmy stanów, tylko tzw. stany uproszczone (synchronizowane z GT), których te filtry nie obsługują w bieżącej wersji.

21 godzin temu, DonRobSon . napisał:

Pytanie 2: Jak wyświetlić ceny z SGT w widoku Asortymentu?

Ctrl+L - konfiguracja listy i tam włączyć widoczność kolumn z cenami.

21 godzin temu, DonRobSon . napisał:

Pytanie 3: Jak wyświetlić w widoku Ofert internetowych cenę z SGT i ew. kolumnę różnica ceny pomiędzy ofertą Allegro i ceną w SGT?

Tak samo jak wyżej :).

Nakłamałem trochę :). W koncie integracji nie widać tych dopisków (GT), są one widoczne w innych miejscach w programie.

1. Wracając do tych stanów, jak to wygląda w oknie edycji towaru w Sello NX. Czy tam te stany z Subiekta widać?

2. czy synchronizacja towarów generuje jakieś błędy widoczne na dole w pasku?

3. co się dzieje po wywołaniu funkcji Pobrania towarów?

Wrzucę kilka obrazków jednego towaru:

Oferty Internetowe: stan magazynowy jest zgodny z SGT. Nie mogę wybrać (bo nie mam takiego wyboru w konfiguracji widoku) kolumny z ceną w SGT oraz kolumny z różnicą ceny pomiędzy Allegro i SGT.

Asortyment: Nie mogę wyświetlić kolumny z ceną, ilość w magazynie się zgadza. Ale filtr: Stan we wszystkich magazynach działa jak widać na obrazku :)

(dwuklik na towarze pokazuje prawidłowo wszystkie dane z SGT: cena, ilość, pola własne itp.)

Błędy po wywołaniu: Pobierz asortyment z systemu sprzedaży na kolejnych obrazkach, nie wiem co one oznaczają :)

Oraz jakieś inne błędy pomarańczowe, też nie wiem o co cho...

Chcę w widoku asortymentu wyświetlać towary o stanie niezerowym w SGT które nie są wystawione na Allegro.

selloNX8.jpg

selloNX9.jpg

selloNX7.jpg

selloNX5.jpg

selloNX6.jpg

W dniu 30.05.2025 o 15:34, DonRobSon . napisał:

Oferty Internetowe: stan magazynowy jest zgodny z SGT. Nie mogę wybrać (bo nie mam takiego wyboru w konfiguracji widoku) kolumny z ceną w SGT oraz kolumny z różnicą ceny pomiędzy Allegro i SGT.

W tej chwili można wyświetlić tylko ceny z oferty, nie z asortymentu. Taką możliwość niezależnego od nas dodawania własnych kolumn daje obecnie wykorzystanie zaawansowanych możliwości modułu nexo PRO+
Tutaj też trzeba mieć świadomość, że Sello NX obsługuje wiele cenników (cen), więc liczba tych kolumn z cenami może być dość spora. Już na poziomie oferty jest tych cen kilkanaście dla różnych serwisów, w tym wartość netto i brutto.

Asortyment: Nie mogę wyświetlić kolumny z ceną, ilość w magazynie się zgadza. Ale filtr: Stan we wszystkich magazynach działa jak widać na obrazku :)

(dwuklik na towarze pokazuje prawidłowo wszystkie dane z SGT: cena, ilość, pola własne itp.)

Filtr stanu dla Subiekta GT będzie poprawiony w najbliższej wersji v56, bo w przypadku integracji z GT Sello NX używa zupełnie innych mechanizmów stanów niż Subiekt nexo - pod którego te filtry były zrobione w nexo.

Błędy po wywołaniu: Pobierz asortyment z systemu sprzedaży na kolejnych obrazkach, nie wiem co one oznaczają :)

Czy w kartotece asortymentu nie ma przypadkiem powielonych towarów? Bo to trochę wygląda jakby pobierały się towary z GT i miały taki symbol jak inny towar już w ktej kartotece istniejący.

Oraz jakieś inne błędy pomarańczowe, też nie wiem o co cho...

To są ostrzeżenia informujące o tym, że do cen w ofertach podczepione są cenniki i ceny pobierane z ofert w Allegro mają inną cenę niż te cenniki. Przy aktualizacji cen z Sello do Allegro ceny te zostaną nadpisane. W najbliższej wersji usuniemy to ostrzeżenie bo pojawia się ono zbyt często - w tzw. "normalnych" przypadkach.

Chcę w widoku asortymentu wyświetlać towary o stanie niezerowym w SGT które nie są wystawione na Allegro.

Tutaj generalnie do wykorzystania jest filtr w asortymencie Oferty internetow, w którym można wyklikać różne potrzebne filtry i przypiąć je do późniejszego używania. Ale do pełni szczęścia potrzeba jeszcze tej poprawki ze stanami dla SGT.

Dziękuję, czekam więc na aktualizację.

7 godzin temu, Bartosz Rosa napisał:

Czy w kartotece asortymentu nie ma przypadkiem powielonych towarów? Bo to trochę wygląda jakby pobierały się towary z GT i miały taki symbol jak inny towar już w ktej kartotece istniejący.

Te błędy w SelloNX są generowane przez (asortyment) towary, które w SGT mają symbole z zerami na początku np:  2374 i 002374. SelloNX nie "widzi" tych zer.

To by wiele wyjaśniało. Kartoteka asortymentu w nexo interpretuje liczbowe symbole jako liczby, więc te podane identyfikatory są takie same dla niej. Gdyby tam pojawiła się jakiś znak inny niż liczba, np A2374 i A002374 to by przeszło. Zajmiemy się tym tematem, dzięki za zgłoszenie.

• Dziękuję 1