Skocz do zawartości

NEXO PRO - PROMOCJE

Zobacz rozwiązanie Rozwiązane przez Jacek Izydorczyk,

Polecane posty

Witam

Chciałbym poruszyć jeden temat związany z promocjami artykułów. Otóż gdy dostałem informację od producenta o czasowej promocji na część produktów, chciałem wprowadzić promocję u siebie żeby nie musieć tego robić ręcznie za każdym razem przy wystawianiu ofert. Problem jaki spotkałem w narzędziu "promocja" wiąże się z obniżeniem mojej marży a nie ceny zakupu(ceny ewidencyjnej/podstawy kalkulacji/kosztu) . Czy jest jakaś możliwość żeby promocja czasowa zmieniała ceny zakupu zostawiając moją marżę ?

Dziękuję za odpowiedź, natomiast w ogóle to nie rozwiązuje problemu :(. Cenniki dodatkowe owszem ułatwiają zarządzanie poszczególnymi grupami produktów natomiast problem leży gdzie indziej.

W układzie kiedy ja kupuję od producenta towar, mam do dyspozycji dwie zmienne. Cennik producenta i rabat do cennika producenta.

W zależności od grupy towarów, zarówno jedno jak i drugie może się zmienić w dowolnym czasie. Tutaj proces automatyzacji subiekta niestety leży. Jeżeli dostanę informację że dana grupa asortymentu zmieni się o (załóżmy) 5% to muszę "przeklepać" wszystkie pozycje na poziomie podstawy kalkulacji/ceny ewidencyjnej/kosztu/. 

A przydałoby się narzędzie które zmienia hurtowo np. cenę ewidencyjną w programie na zasadach "podwyżki zakupu" lub "obniżki zakupu", w przypadku obniżki z opcją czasową. Korzystając z narzędzia promocja, zmieniam tylko cenę sprzedaży co z kolei w konsekwencji nie jest w stanie podać faktycznej wielkości marżę i zysku. 

Wiem że jest możliwość eksportu do Excella, ale w dalszym ciągu jest bardzo pracochłonne i obarczone dużym błędem.

• Rozwiązanie
W dniu 23.05.2025 o 12:19, Biuro DachyBochnia napisał:

A przydałoby się narzędzie które zmienia hurtowo np. cenę ewidencyjną w programie na zasadach "podwyżki zakupu" lub "obniżki zakupu", w przypadku obniżki z opcją czasową.

Mam wątpliwości, czy taka zbiorcza podwyżka o zadany procent faktycznie się sprawdzi. Jeśli np. obecna cena, to 199, producent ogłosi podwyżkę o 5%, to finalną ceną będzie 208,95, czy może 209? W praktyce podwyżka o 5% może oznaczać podwyżkę o około 5%.

Myślę, że jednak najlepiej przekopiować cennik do Excela, tam wyliczyć nowe podstawy kalkulacji i z powrotem wkleić do cennika. Następnie można skorzystać z operacji zbiorczej na asortymencie "Przepisz podstawę kalkulacji jako cenę ewidencyjną".

Z wykorzystaniem Sfery PRO+ można dopisać dwie opcje:

- możliwość zbiorczej zmiany ceny ewidencyjnej o zadany procent w górę lub w dół wraz z opcją wyrównania ceny do 0 lun 5 lub 9, w górę lub w dół i na zadanej pozycji oraz opcjonalnym zapamiętaniem obecnej ceny ewidencyjnej w polu własnym asortymentu,

- możliwość zbiorczego przepisania ceny ewidencyjnej z pola własnego asortymentu.

To można by wykorzystać do obniżek czasowych.

Realizacji w programie natywnej opcji "promocji zakupu" raczej się nie spodziewam.

W każdym asortymencie na zakładce DOSTAWY (analogicznie od strony kartoteki klienta) można wskazać podmiot i wybrać jego rolę, np. Producent, a następnie określić deklarowaną cenę oraz rabat - to połowa sukcesu.

Druga połowa, to oprogramowanie pluginu cenowego, który zwróci deklarowaną cenę po rabacie jako podstawa kalkulacji w cenniku. Realizowałem kiedyś coś podobnego dla podstawowego dostawcy.

• Dodaj nową pozycję...