Skocz do zawartości

Cykliczne wystawianie faktur - z czego korzystać?

Polecane posty

Tak, widziałem ten artykuł. Na jego podstawie skonfigurowałem Planowanie. Mam tylko wątpliwość: umowa jest od 01.01.2025. Planowanie ustawiłem teraz. Przy próbie ręcznego wywołania  cyklu mam taki komunikat:

image.png.610e981d0376ee3e0f435b8e058e69e0.png

Czy to znaczy, że 31.05.2025 Gestor wystawi wszystkie faktury od stycznia do maja?

Ok, już wiem co się stało. Kliknąłem na wcześniej utworzone zadanie, które nie było do końca poprawnie skonfigurowane. Natomiast po kliknięciu w umowę, dla której wcześniej utworzyłem zadanie w zakładce Planowanie, program wystawił fakturę z datą styczniową. Jak zmodyfikować Planowanie definiowane w umowie aby fakturowanie rozpoczęło się od nowego miesiąca?

Edytowane przez Krzysztof Lasko

Dzień dobry,
jeżeli w umowie z klientem w asortymencie zaznaczony jest znacznik w kolumnie Przenoś na dokument, dana pozycja zostaje przeniesiona na wystawiany dokument ze stawką VAT określoną dla tej pozycji – domyślnie pobieraną z kartoteki asortymentu.

image.png

Jeżeli znacznik nie jest zaznaczony, na dokumencie pojawia się usługa jednorazowa o wartości odpowiadającej sumie asortymentów. Nazwa tej usługi oraz stawka VAT pobierane są z Parametrów umów z klientami.
image.png

• Dziękuję 1

W którym miejscu trzeba przeklikiwac? Ma Pan zaznaczone flaga aktywne podmioty w obsłudze, albo które Pan rozliczył w miesiącu, zaznacza Pan na liście te podmioty, później operacje zbiorcze wystawianie faktur i faktury są zgodnie z warunkami cennika jaki jest przyporządkowany do tych osób 

Dzień dobry, 

W dniu 3.06.2025 o 15:12, Krzysztof Lasko napisał:

Czy jest możliwe, a jeśli tak to w jaki sposób, skonfigurowanie asortymentu w dodawanej umowie aby jedną z pozycji na fakturze było coś takiego:

image.png.3c412b29da7f9d0870ec596acbb2efcb.png

w nazwie usługi jednorazowej można dodać odpowiedni autotekst:
image.png

W dniu 4.06.2025 o 14:19, Krzysztof Lasko napisał:

Kolejne pytanie do ustawienia Planowania: jaką datę należy wskazać aby faktury były wystawiane w ostatnim dniu miesiąca?

image.thumb.png.b86f2e9f9c6eb94db004aa731783fdd0.png

Efekt można uzyskać, ustawiając w schemacie opcję "w wyliczony" – Ostatni – Dzień, a następnie stosując filtr wg daty wystąpienia.

1 minutę temu, Martyna Borowiecka napisał:

w nazwie usługi jednorazowej można dodać odpowiedni autotekst:

Czy dobrze rozumiem: w umowie mam wskazany konkretny asortyment. Czy to znaczy, że w fakturze wystawianej automatycznie będzie dodana usługa jednorazowa? Nie do końca rozumiem działanie Gestora.

5 minut temu, Martyna Borowiecka napisał:

Efekt można uzyskać, ustawiając w schemacie opcję "w wyliczony" – Ostatni – Dzień, a następnie stosując filtr wg daty wystąpienia.

O to mi chodziło, dziękuję.

• 4 tygodnie później...
  • Dodaj nową pozycję...