Skocz do zawartości

współpraca z Subiektem Nexo i proces obsługi zamówień z kolektorem danych i XMAG

Polecane posty

Zainstalowałem i mam niestety sporo wątpliwości, czy juz warto przechodzić z Sello 1.

Potrzebujemy ZK do kompletacji na magazynie i żeby tak jak to jest w Sello: tworzyły sie automatycznie, ustawiały rezerwację stanów i żeby na takich wydrukach była informacja o wybranym sposobie dostawy.

1. Największy problem mam z tym, że w SelloNX trzeba ZK utworzyć ręcznie i na ZK domyślnie nie ustawia statusu na rezerwacji stanów. Nie wiem jak wyglada w takiej sytuacji kontrola i synchronizacja stanów z Allegro. Czy jeśłi wpada zamówienie, to rezerwuje stany, a jeśli utworzy się seryjnie ZK bez rezerwacji, to stany dostępne się rosną?
  2. Na ZK nie pobiera wybranej formy dostawy, choćby w uwagach, jak to było w Sello.
  3. Nie widzę możliwości automatycznego drukowania takich ZK, a więc trzeba zagladać w program i sprawdzać, czy nie wpadło jakieś zamówienie. 
  4. Brakuje też przenoszenia flag do Nexo na ZK lub możliwości domyślnej flagi dla takich ZK (testujemy XMag i tam potrzebna jest określona flaga, żeby dokument trafił do kolektora danych w celu kompletacji)
  5. żródło ceny na tych ZK nie jest ustawione dobrze
  6. kategoria jest nie jest przydzielana
  7. brakuje skrótu lub prawokliku dla funkcji tworzenia ZK, a zamówienia, które wpadają nie mają ustawionego domyślnego rodzaju dokumantu początkowego.

W samym interfejsie brakuje możliwości odfiltrowania zamówień z niedokończonym procesem płatności.
Grupowaniem wg. kolumny można to oddzielić, ale wydaje mi sie, że to zbędna informacja, takie zamówienia.

Czy są jakieś mozliwości konfiguracji, o których nie wiem, a które ułatwią nam pracę? 

W dniu 10.11.2023 o 21:48, Rafał B. napisał:

Największy problem mam z tym, że w SelloNX trzeba ZK utworzyć ręcznie i na ZK domyślnie nie ustawia statusu na rezerwacji stanów.

Funkcji tej nie zdążyliśmy zrealizować w wersji premierowej, ale będzie dostępna w najbliższej aktualizacji 48.

Nie wiem jak wyglada w takiej sytuacji kontrola i synchronizacja stanów z Allegro. Czy jeśłi wpada zamówienie, to rezerwuje stany, a jeśli utworzy się seryjnie ZK bez rezerwacji, to stany dostępne się rosną?

Aktualizacja stanów reaguje na zmianę stanu/dostepności towaru niezależnie od tego co je spowodowało. W wersji 47 ZK, które rezerwują stany, nie są tworzone automatycznie dla zamówień wysyłkowych.

Na ZK nie pobiera wybranej formy dostawy, choćby w uwagach, jak to było w Sello.

Tutaj w zasadzie problemy są dwa. Pierwszy, to że ZK ma swoje własne pole ze sposobem dostawy, które obecnie nie jest w żaden sposób spięte z dostawami w Sello. Wymaga to prac po stronie naszego zespołu i zespołu Subiekta aby wypracować jedno rozwiązanie. 
Drugi, to brak w SNX tagów Sello, które były w Sello1 i umożliwiały generowanie treści w uwagach dokumentów tworzonych w Subiekcie. Nowe tagi będą dodane w jednej z najbliższych aktualizacji.

Brakuje też przenoszenia flag do Nexo na ZK lub możliwości domyślnej flagi dla takich ZK (testujemy XMag i tam potrzebna jest określona flaga, żeby dokument trafił do kolektora danych w celu kompletacji)

Automatyczne nadawanie flag brzmi jak temat dla modułu Automatyzacji nexo.

żródło ceny na tych ZK nie jest ustawione dobrze

Proszę o dodatkowe informacje, zrzut ekranu itp.

kategoria jest nie jest przydzielana

Zapisujemy sugestię, ale to również powinno się dać zrealizować automatyzacją nexo.

brakuje skrótu lub prawokliku dla funkcji tworzenia ZK, a zamówienia, które wpadają nie mają ustawionego domyślnego rodzaju dokumantu początkowego.

Ustawienia domyślne będą w wersji najbliższej (48).

• Dziękuję 1