Popularny post. Bartosz Rosa 2 011 Napisano 3 Kwietnia 2023 Popularny post. Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2023 w Sello NX BETA - temat powitalny Po gorącym okresie przygotowań i prac oddajemy w Wasze ręce Sello NX w wersji BETA. Jest ono dostępne w ramach linii InsERT nexo od wersji 45, ale umożliwia współpracę zarówno z Subiektem nexo (na jednej bazie danych) jak i z Subiektem GT, na zasadach podobnych jak Sello 1 - czyli dwie osobne bazy. Aby zatem zainstalować Sello NX, trzeba sięgnąć po instalację pakietu nexo. Jako, że Sello NX jest obecnie dostępne w fazie BETA, to na naszych stronach nie jest jeszcze wydzielona osobna kategoria. Można zatem pobrać jakikolwiek z produktów linii nexo, np. Subiekt nexo https://www.insert.com.pl/dla_uzytkownikow/abonament/subiekt_nexo_pro/pobierz.html i przy instalacji wskazać do zainstalowania Sello NX. Dalsze kroki są typowe przy instalacji naszego oprogramowania. SELLO NX BETA Sello NX jest obecnie w wersji BETA, w związku z czym nie dysponuje ono jeszcze pełnym zestawem funkcji. Należy je traktować w kategorii programu i funkcji do przetestowania niż do pracy produkcyjnej. W Sello NX pojawiło się trochę zmian w mechanizmach znanych z Sello 1, w związku z czym chcielibyśmy poznać Wasze opinie na temat tych mechanizmów, zanim wdrożymy je do programu w pełnym wydaniu. CO JEST A CZEGO NIE MA? Dwa główne moduły w Sello NX to: zamówienia wysyłkowe (odpowiednik transakcji oraz paczek z Sello 1) oferty internetowe (odpowiednik modułu aukcje z Sello 1) W wersji BETA (system nexo 45) dostępny jest pierwszy z nich, czyli moduł zamówień wysyłkowych, w którym można zrealizować scenariusz sprzedażowy: pobranie zamówień z serwisu Allegro lub Allegro sandbox utworzenie dokumentów handlowych w Subiekcie nexo/Subiekcie GT zapakowanie towarów (analogia do tworzenia paczek w Sello1) utworzenie przesyłki w systemie kurierskim (Wysyłam z Allegro, InPost ShipX) i pobranie etykiety pobieranie statusów przesyłek wysłanie numerów etykiet do Allegro wysłanie dokumentów handlowych do Allegro JAKIE INTEGRACJE SĄ DOSTĘPNE? W wersji pierwszej, a zwłaszcza w wersji BETA skupiliśmy się tylko na tych integracjach, które występowały w Sello 1, czyli Allegro, WzA oraz InPost. Są to serwisy dobrze nam znane i na nich głównie opieraliśmy się projektując nowe Sello oraz to na nich chcemy ustabilizować wersję, zanim opublikujemy kolejne integracje. Natomiast cały program od początku jest projektowany z nastawieniem na integracje jako pluginy, które mogą być tworzone przez nas jak i przez Partnerów InsERT oraz firmy zewnętrzne. Możliwość tworzenia pluginów na zewnątrz Sello będzie dostępna po ustabilizowaniu się programu - w procesie stabilizacji może zajść jeszcze wiele zmian, co mogłoby powodować konieczność aktualizacji tych pluginów. PIERWSZE KROKI W SELLO NX Do uruchomienia Sello NX wymagane jest posiadanie Konta InsERT, przy pierwszym uruchomieniu Sello poprosi o zalogowanie się na to konto (lub utworzenie takiego konta) i akceptację regulaminu użytkowania Sello NX BETA. Jest to pewna nowość w stosunku do pozostałych naszych programów. Dalsze kroki opisane są w naszych tematach pomocy, dostępnych po prawej stronie uruchomionego Sello NX, lub też pod adresem https://www.insert.com.pl/dla_uzytkownikow/e-pomoc_techniczna/11468.html FORUM SELLO NX Prosimy, aby tematy związane z Sello NX publikować w dedykowanym dla niego forum https://forum.insert.com.pl/index.php?/forum/278-sello-nx/. Tematy z forum Sello 1, związane z SNX będą przenoszone tutaj. DZIĘKUJĘMY Gorąco dziękujemy wszystkim za słowa otuchy i za kciuki, które trzymaliście od momentu ogłoszenia rozpoczęcia prac nad Sello NX. Mamy nadzieję, że nowe Sello NX przypadnie Wam do gustu i spełni Wasze oczekiwania. Liczymy także na Wasze testy, zgłoszenia błędów oraz sugestii, aby ta stabilizacja przebiegła sprawnie i abyśmy mogli jak najbardziej dostosować Sello do Waszych potrzeb. //Zespół Sello NX 1 3 Cytuj Link to postu
MARCIN e-kupowanie.pl 1 071 Napisano 3 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2023 w Sello NX BETA - temat powitalny Super! 2 pytania na start : jak z kwestią licencji? mam GT i ew. przejścia na wersję finalną z bety? : rozumiem, że tworzymy czystą bazę SelloNX i podpinamy pod ten sam magazyn w GT co Sello1? PS z przekonaniem że idzie ku lepszemu podziękowania dla każdego kogo klawiaturka przydała się do zaisnienia tej bety! ile to od pierwszego komunikatu? rok, czy więcej? Cytuj Link to postu
Bartosz Rosa 2 011 Napisano 3 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2023 w Sello NX BETA - temat powitalny 22 minuty temu, MARCIN e-kupowanie.pl napisał: jak z kwestią licencji? mam GT i ew. przejścia na wersję finalną z bety? Kwestie licencyjne nie są jeszcze zatwierdzone, więc nie mogę nic więcej w tej sprawie powiedzieć obecnie. 22 minuty temu, MARCIN e-kupowanie.pl napisał: rozumiem, że tworzymy czystą bazę SelloNX i podpinamy pod ten sam magazyn w GT co Sello1? Tak. Przy czym zalecałbym robienie tego na kopii bazy GT, bo inaczej będzie problem z tym, że Sello 1 jak i NX będą wystawiać dokumenty na te same transakcje/zamówienia. No i w Sello NX możesz wybrać więcej niż 1 magazyn , zarówno do docelowego wystawiania na serwisie jak i do wystawiania dokumentów. Dokumenty wystawiasz obecnie na magazyn wybrany w kontekście - ale jesteśmy otwarci na propozycję od czego to powinno być zależne, aby dokumenty wystawiały się na takim czy innym magazynie. 22 minuty temu, MARCIN e-kupowanie.pl napisał: z przekonaniem że idzie ku lepszemu podziękowania dla każdego kogo klawiaturka przydała się do zaisnienia tej bety! ile to od pierwszego komunikatu? rok, czy więcej? Przekazane do zespołu . A od pierwszego komunikatu... ile by nie było, szybko poszło . Cytuj Link to postu
MARCIN e-kupowanie.pl 1 071 Napisano 3 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2023 w Sello NX BETA - temat powitalny (edytowane) 9 minut temu, Bartosz Rosa napisał: Kwestie licencyjne nie są jeszcze zatwierdzone ale pytałem raczej o betę, rozumiem, że będzie działać bez opłat po prostu PS nie dam rady ogarnąć jeśli zrobię na kopii bazy GT - czy zatem bezpiecznie jest od razu SNX od razu podłączyć do bazy produkcyjnej GT? rozumiem, że w SB może coś nie działać, ale żeby nic się nie stało z bazą GT... 9 minut temu, Bartosz Rosa napisał: Tak. Przy czym zalecałbym robienie tego na kopii bazy GT, bo inaczej będzie problem z tym, że Sello 1 jak i NX będą wystawiać dokumenty na te same transakcje/zamówienia. zapytałem, domyślnie mając w pamięci, że będę używać innego/innych kont/a allegro niż w Sello1 i BETA sobie poradzi z dodawaniem dokumentów do GT i opanuje magazyn Edytowane 3 Kwietnia 2023 przez MARCIN e-kupowanie.pl Cytuj Link to postu
Bartosz Rosa 2 011 Napisano 3 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2023 w Sello NX BETA - temat powitalny 3 godziny temu, MARCIN e-kupowanie.pl napisał: ale pytałem raczej o betę, rozumiem, że będzie działać bez opłat po prostu Tak. Wersja BETA jest całkowicie za darmo, bez żadnych opłat. 3 godziny temu, MARCIN e-kupowanie.pl napisał: czy zatem bezpiecznie jest od razu SNX od razu podłączyć do bazy produkcyjnej GT? rozumiem, że w SB może coś nie działać, ale żeby nic się nie stało z bazą GT... BETA i bezpiecznie - na to pytanie nie mogę odpowiedzieć jednoznacznie, ponieważ nikt tego wcześniej nie sprawdził w warunkach rzeczywistych - pomijając oczywiście nasze wewnętrzne testy. Sello tworzy nowe zapisy w bazie Subiekta więc jest potencjalne ryzyko, że coś nie do końca zadzieje się tak jak powinno. Dlatego pierwsze spotkanie z Sello NX raczej zalecałbym na danych testowych albo na kopii bazy produkcyjnej. 3 godziny temu, MARCIN e-kupowanie.pl napisał: zapytałem, domyślnie mając w pamięci, że będę używać innego/innych kont/a allegro niż w Sello1 i BETA sobie poradzi z dodawaniem dokumentów do GT i opanuje magazyn Powinno sobie poradzić, ale nadal jest to BETA, która dopiero co ujrzała światło dzienne, więc pomimo naszych starań, mając doświadczenie ze starym Sello, znając realia i różne sytuacje brzegowe jakie mogą wystąpić, nie dam sobie ręki uciąć . Z pracą produkcyjną bym się jeszcze wstrzymał, a na pewno pierwsze testy wykonał na kopii bazy, albo chociażby mając taką kopię bazy Subiekta zrobioną. 1 Cytuj Link to postu
MARCIN e-kupowanie.pl 1 071 Napisano 9 Maja 2023 Udostępnij Napisano 9 Maja 2023 w Sello NX BETA - temat powitalny Czy ktoś z Was podpiął już SN do GT i bazy produkcyjnej? Czy w swoim zakresie nowe sello działa poprawnie? (wiem, to niezalecane). 2 Cytuj Link to postu
Tomek Mazur 178 Napisano 21 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2023 w Sello NX BETA - temat powitalny Bartku - masz może jakieś wieści odnośnie zaawansowania prac? Jakieś szacunkowe daty? Cytuj Link to postu
Bartosz Rosa 2 011 Napisano 21 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2023 w Sello NX BETA - temat powitalny Teraz jesteśmy częścią rodziny nexo, więc tutaj ktoś inny przynosi wieści , nie chcę powodować konfliktu 🤭. Spoiler Zespół pracuje na najwyższych obrotach. Tyle mogę na tę chwilę zdradzić. 1 Cytuj Link to postu
Tomek Mazur 178 Napisano 20 Września 2023 Udostępnij Napisano 20 Września 2023 w Sello NX BETA - temat powitalny A możesz chociaż zdradzić czy traktują Was tam dobrze w tej rodzinie? Nie, że od Sello czy coś, że w stylu "kuzyni z prowincji", patrzenie z góry i takie tam. Pozwalają chociaż razem jeść śniadanie? 1 Cytuj Link to postu
Bartosz Rosa 2 011 Napisano 21 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 21 Września 2023 w Sello NX BETA - temat powitalny Taaa, ale na wyjeździe zespołowym (nexowym) i tak siedzieliśmy przy osobnym stoliku 1 Cytuj Link to postu
Tomek Mazur 178 Napisano 21 Września 2023 Udostępnij Napisano 21 Września 2023 w Sello NX BETA - temat powitalny No jak Was zabrali na wyjazd to już luzik, reszta to wiadomo - na miejscu przy pomocy etanolu da się ogarnąć 😁 1 Cytuj Link to postu
Bartosz Rosa 2 011 Napisano 21 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 21 Września 2023 w Sello NX BETA - temat powitalny Dobrze, że nie zapytałeś czy w luku bagażowym nie jechaliśmy . Ale reasumując, z innymi zespołami nexo żyjemy w pełnej zgodzie, nawet niektóre zespoły pomagały nam w pracach nad częścią funkcji potrzebnych w Sello 😊👍. Cytuj Link to postu
Popularny post. Urszula Buczek 379 Napisano 22 Września 2023 Popularny post. Udostępnij Napisano 22 Września 2023 w Sello NX BETA - temat powitalny (edytowane) Mogę zagwarantować, że Bartka wraz z całym zespołem przyjęliśmy z otwartymi ramionami do nexo i zapewniam, że nikt nie jechał w luku bagażowym Edytowane 22 Września 2023 przez Urszula Buczek 3 Cytuj Link to postu
Tomek Mazur 178 Napisano 27 Września 2023 Udostępnij Napisano 27 Września 2023 w Sello NX BETA - temat powitalny Oho - wątek nam się rozwija, muszę zatem interweniować. Najważniejsze - pamiętajcie, że co działo się na wyjeździe służbowym zostaje na wyjeździe służbowym. 😁 Nikt nie chce potem memów na swój temat jak np. w Dąbrowie Górniczej. 1 Cytuj Link to postu
Paweł Sławiński 1 Napisano 17 Października 2023 Udostępnij Napisano 17 Października 2023 w Sello NX BETA - temat powitalny Witam Mam kilka pytań w związku z akcją Baselinkera i panicznym wśród klientów poszukiwaniu alternatywy : 1) kiedy będzie dostępna opcja wystawiania aukcji z SNX 2) kiedy będą pobierane pełne dane aukcji - na dzisiaj widzę że np nie jest dostępna sygnatura 3) czy jest dostępna dokumentacja sfery do SNX 4) ogólnie kiedy premiera wersji innej niz beta Cytuj Link to postu
Popularny post. Daniel Salamucha 89 Napisano 17 Października 2023 Popularny post. Udostępnij Napisano 17 Października 2023 w Sello NX BETA - temat powitalny (edytowane) Witam, poniżej odpowiedzi: 1) kiedy będzie dostępna opcja wystawiania aukcji z SNX Opcja wystawiania ofert będzie dostępna w wersji premierowej 2) kiedy będą pobierane pełne dane aukcji - na dzisiaj widzę że np nie jest dostępna sygnatura Dane ofert w tym sygnatury będzie można pobierać w wersji premierowej 3) czy jest dostępna dokumentacja sfery do SNX Tak, jest dostępna jak w pozostałych produktach NEXO 4) ogólnie kiedy premiera wersji innej niż beta 19.10.2023, czyli pojutrze (jeżeli wszystko pójdzie po naszej myśli) Po więcej informacji zapraszam również na naszą stronę KLIK! Edytowane 17 Października 2023 przez Daniel Salamucha 3 Cytuj Link to postu
Tomek Mazur 178 Napisano 18 Października 2023 Udostępnij Napisano 18 Października 2023 w Sello NX BETA - temat powitalny W dniu 17.10.2023 o 10:53, Paweł Sławiński napisał: w związku z akcją Baselinkera Możesz przybliżyć co dokładniej zrobili? PS. Powitać kolegę, kopę lat Cytuj Link to postu
lagren . 2 Napisano 20 Października 2023 Udostępnij Napisano 20 Października 2023 w Sello NX BETA - temat powitalny W dniu 18.10.2023 o 11:27, Tomek - massur napisał: Możesz przybliżyć co dokładniej zrobili? PS. Powitać kolegę, kopę lat Chcą rozbić bank - pieniędzy szukają w nowych abonamentach, generalnie duzi sprzedawcy zapłacą dużo $. Dlatego chyba, mamy debiut SN Cytuj Link to postu
Tomek Mazur 178 Napisano 26 Października 2023 Udostępnij Napisano 26 Października 2023 w Sello NX BETA - temat powitalny A ja mam pytanie, czy w Sello NX będzie możliwość zmapowania oznaczenia paragonu/faktury jako płatności kredytowych (w Subiekcie są to kontrahenci z oznaczeniem "centrum obsługi ratalnej") w zależności od źródła pozyskania zamówienia, sposobu jego opłacenia, jakiejś automatycznie nadawanej cechy, etc.? Praktycznie - chodzi o kategoryzację dokumentów w Subiekt w zależności od kanału wpłaty. Cytuj Link to postu
Magdalena Olszewska 1 Napisano 26 Października 2023 Udostępnij Napisano 26 Października 2023 w Sello NX BETA - temat powitalny Czy planujecie jakiś webinar pokaz online Cytuj Link to postu
Bartosz Rosa 2 011 Napisano 30 Października 2023 Autor Udostępnij Napisano 30 Października 2023 w Sello NX BETA - temat powitalny W dniu 26.10.2023 o 16:23, Tomek - massur napisał: A ja mam pytanie, czy w Sello NX będzie możliwość zmapowania oznaczenia paragonu/faktury jako płatności kredytowych (w Subiekcie są to kontrahenci z oznaczeniem "centrum obsługi ratalnej") w zależności od źródła pozyskania zamówienia, sposobu jego opłacenia, jakiejś automatycznie nadawanej cechy, etc.? Nie będzie, tylko już jest Forma płatności z cesją na podmiot PayU. Przy wystawianiu dokumentów jest ona ustawiana, dzięki czemu rozrachunki w Subiekcie działają dla różnych płatności z serwisu. Mapować można od strony zamówienia jak na pierwszym screenie, lub też w samej płatności w zakładce POWIĄZANIA (podobnie jak np. sposoby dostawy). W dniu 26.10.2023 o 21:14, Magdalena Olszewska napisał: Czy planujecie jakiś webinar pokaz online Zapraszam do subskrypcji naszego kanału YouTube, gdzie przy każdej nowej wersji pojawiają się krótkie filmy prezentujące nowości w programie Webinary oraz wideoporady pojawią się za jakiś czas. 1 Cytuj Link to postu
Polecane posty